ΑΑΔΕ: Ξεκινάει ελέγχους φοροδιαφυγής – Ποιους θα κυνηγήσουν πρώτα

ΑΑΔΕ: Ελέγχους για να πατάξει την φοροδιαφυγή στη χώρα μας θα ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πολλά άτομα στη μάχη της πάταξης της φοροδιαφυγής ρίχνει η ΑΑΔΕ με σκοπό να πιάσει πολλούς δεν δηλώνουν χρήματα.
Ειδικότερα, στα νέα Ελεγκτικά Κέντρα, που θα αρχίσουν να λειτουργούν από τις 3 Ιανουαρίου 2022 θα περάσουν όλες οι ελεγκτικές αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι ΔΟΥ Α’ Τάξης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού θα φέρει μπαράζ φορολογικών ελέγχων προς πάσα κατεύθυνση, οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι καθώς θα είναι αποκεντρωμένες οι υπηρεσίες, με αρμοδιότητες συγκεκριμένες περιοχές.
Πως θα λειτουργήσει ο μηχανισμός για τη πάταξη της φοροδιαφυγής
Οι περίπου 800 ελεγκτές που θα στελεχώσουν τα Ελεγκτικά Κέντρα αναλαμβάνουν τον εντοπισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης που στερεί σημαντικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία.
Κάθε Ελεγκτικό Κέντρο, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), έχει αρμοδιότητα για φορολογουμένους που υπάγονται σε ΔΟΥ της χωρικής του αρμοδιότητας και για φορολογουμένους, οι οποίοι υπάγονται ως προς την καθ’ ύλην αρμοδιότητα σε ΔΟΥ της χωρικής του αρμοδιότητας, καθώς και για φορολογουμένους που υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στις ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης κατά το μέρος που αντιστοιχεί στη χωρική του αρμοδιότητα, με βάση την τελευταία δηλωθείσα στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης έδρα ή μόνιμη εγκατάστασή τους.
Οι 800 «ράμπο» της ΑΑΔΕ που θα στελεχώσουν τα 6 νέα Ελεγκτικά Κέντρα θα βάλουν στο «μάτι» υποθέσεις που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και στοιχεία που προέρχονται από πληροφορίες αλλά και καταγγελίες.
ΑΑΔΕ: Ποιους θα κυνηγήσουν
Έμφαση θα δοθεί στις φρέσκες φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας αλλά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων ο έλεγχος των οποίων ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη ολοκληρώνεται άμεσα και, μεταξύ άλλων, αφορούν:
Υποθέσεις επιστροφών φόρων.
Υποθέσεις που έχουν σχέση με έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις (όπως δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο).
Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων.
Υποθέσεις των ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
ΑΑΔΕ: Ποιες περιοχές θα ελέγχουν τα 6 Ελεγκτικά Κέντρα
Τα νέα ελεγκτικά κέντρα θα εποπτεύονται από τις Φορολογικές Περιφέρειες και θα καθορίζονται επιχειρησιακοί στόχοι τους οποίους θα πρέπει να επιτυγχάνουν. Τα κατά τόπους Ελεγκτικά Κέντρα θα καλύπτουν τις ακόλουθες περιοχές:
Στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (1ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Α΄ Αθηνών, Δ΄ Αθηνών και ΙΓ΄ Αθηνών, όπως εκάστοτε ισχύει.
Στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (2ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. ΙΖ΄ Αθηνών, ΙΒ΄ Αθηνών, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Καλλιθέας και Μοσχάτου, όπως εκάστοτε ισχύει.
Στο 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Χολαργού, Ψυχικού, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Παλλήνης και Κορωπίου, όπως εκάστοτε ισχύει.
Στο 4ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (4ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ Α΄ Πειραιά, Σάμου, Ε΄ Πειραιά, Νίκαιας, Αγίων Αναργύρων, Περιστερίου, Ελευσίνας και Αιγάλεω, όπως εκάστοτε ισχύει.
Στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (1ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης), με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Α΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Κιλκίς και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, όπως εκάστοτε ισχύει.
Στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (2ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης), με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Δ΄ Θεσσαλονίκης, Ζ΄ Θεσσαλονίκης, Η΄ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, όπως εκάστοτε ισχύει.
Κατάσχεση μη δηλωμένων περιουσιών
Νέα πορεία είναι έτοιμη να χαραχτεί σχετικά με την κατάσχεση μη δηλωμένων περιουσιών από τους πολίτες.
Συγκεκριμένα, υλοποίηση της πλήρους εφαρμογής του e – Περιουσιολογίου, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021 και θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που θα περιέχει τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων είναι και τα κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων από 18 ομάδες επαγγελματιών.
Με το e-Περιουσιολόγιο η Εφορία αποκτά «μάτι» στην περιουσία όλων των φυσικών προσώπων, θα παρακολουθεί κάθε μεταβολή της και θα διασταυρώνει τα στοιχεία της εφαρμογής με άλλα στοιχεία.
Σύμφωνα με το πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος του Περιουσιολογίου, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην αξία ή και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. ώστε να είναι στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί οι φορολογικοί έλεγχοι.
Επίσης θα εντοπίζονται εύκολα περιπτώσεις που η αξία των ακινήτων εμφανίζεται μειωμένη, προκειμένου να μειώνονται ανάλογα οι ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες και ο ΕΝΦΙΑ.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι με την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης της εφαρμογής, θα μεταφερθούν σε αυτήν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που ήδη υπάρχουν στο taxisnet από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή από τα στοιχεία των εντύπων Ε1, Ε2, ή προκύπτουν από συμβολαιογραφικές πράξεις.
Πρόκειται για τα στοιχεία των ακινήτων, των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεων με μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, χρυσαφικά, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ.
Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπουν στην εφαρμογή, θα ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορθώσεις, αλλά θα προσθέσουν και άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως παρέλειψαν να δηλώσουν.
Πολύ αυστηρά τα πρόστιμα – Ισούνται με κατάσχεση
Οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία θα τιμωρούνται με αυστηρές κυρώσεις και συγκεκριμένα με πρόστιμο, ισόποσο της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε, στην περίπτωση που εντοπιστεί βέβαια.Το πρόστιμο που θα προβλέπεται είναι το ισόποσο της αξίας του μη δηλωθέντος περιουσιακού στοιχείου, το οποίο και θα δημεύεται.
Αν π.χ. εντοπιστούν αδήλωτες καταθέσεις π.χ. 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται ισόποσο πρόστιμο και στην ουσία θα κατάσχονται στο σύνολό τους.
πηγή
Newsme.gr